De fem Halder (1.0)

NB: denne version af "De fem Halder" er ikke længere gyldig. Opdater straks til "De fem Halder 2.0"

Ved Hald Sø syd for Viborg ligger tre voldsteder og to herregårdspladser, hvor nogle af Danmarkshistoriens store mænd holdt til.

1. Brattingborg – marskens Hald



Brattingborg er det første Hald - et dobbelt voldsted som er ca. 60 x 40 meter stort. Til denne borg knyttes navnet Ludvig Albertsen Eberstein øverstbefalende for kongens hær


2. Niels Bugges Hald 


Væbneren Niels Bugge bygger en stærk borg i sten, som kan modstå angreb fra kongen, Valdemar Atterdag, der mente, at jyderne var for magtfulde.


3. Bispens Hald 


  Den katolske Biskop Jørgen Friis byggede en borg på en lille ø i Hald Sø for at søge ly mod den protestantiske præst Hans Tausen. Reformationen sejrede i 1520 og Jørgen Friis blev fængslet i sit eget fangetårn på Hald.


4. Ryttergeneralens Hald 


Af en stor herregård bygget i fransk stil af generalmajor Gregers Daa er kun de to hvide have pavilloner tilbage i dag. Gregers Daa dør i et slag i Gadebusch i 1712 i Den Store Nordiske Krig, som rasede mellem Sverige og de fleste andre nordeuropæiske magter.

5. Krabbes Hald



Hald Hovedgård ejet af Frederik Anton Monrad Krabbe bliver stedet, hvor den sårede danske hær genopbygges med årlige øvelser efter det ydmygende nederlag i slaget ved Dybbøl.
Godsets arving, Christopher Krabbe, spiller en stor rolle ved dannelsen af Det Forenede Venstre og bliver senere Folketingets formand. Hald Hovedgård huser bl.a. Det Danske Forfatter- og Oversættercenter.